Πληροφορίες

Η Αστυπάλαια, μάλλον απομονωμένη ανάμεσα στην Αμοργό και τη Κω, είναι ένα νησί γέφυρα που ενώνει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα. Διοικητικά ανήκει στα δεύτερα, αλλά τόσο το φυσικό της τοπίο όσο και οι οικισμοί και η λαογραφία της ακροβατούν ανάμεσα στα δύο συμπλέγματα, έχοντας στοιχεία και από τα δύο. Είναι νησί με έντονο ανάγλυφο και ακανόνιστο σχήμα, με δύο ευδιάκριτα τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους με έναν χαμηλό ισθμό. Στη δαντελωτή ακτογραμμή της απόκρημνες ακτές εναλλάσσονται με πανέμορφες ακρογιαλιές, όπου κανείς μπορεί να χαρεί το κολύμπι στα πεντακάθαρα βαθιά νερά του Αιγαίου. 

Η Χώρα της Αστροπαλιάς, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Σκαρφαλωμένη πάνω σε έναν βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, εντυπωσιάζει με τα πυκνοχτισμένα κατάλευκα σπίτια της, τα ασβεστωμένα σοκάκια και τις μικρές φροντισμένες αυλές με τις βουκαμβίλιες. Οι γαλάζιοι τρούλλοι των εκκλησιών με τα περίτεχνα καμπαναριά και οι κόκκινες στέγες των παραδοσιακών ανεμόμυλων συμπληρώνουν την εικόνα του γραφικού οικισμού. Στην κορυφή του βράχου δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, ζωντανεύοντας αναμνήσεις άλλων εποχών. 

Η Αστυπάλαια είναι επίσης νησί με πλούσια λαϊκή παράδοση, που οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανή μέχρι τις ημέρες μας. Τα πανηγύρια του νησιού είναι από τα ζωηρότερα του νοτίου Αιγαίου, ενώ ξεχωριστά έθιμα συνοδεύουν όλες τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Άνθρωποι γνήσιοι και εγκάρδιοι, οι Αστροπαλίτες προσφέρουν εξαιρετική φιλοξενία και χαίρονται να σας μιλούν για τον τόπο τους. Το νησί είναι αναμφίβολα ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός, καθώς συνδυάζει φυσικές ομορφιές, εναλλακτική φυσιογνωμία και αρκετή ζωντάνια.

Πρόσβαση

  • Με πλοίο: Η Αστυπάλαια συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο με το ταξίδι να διαρκεί περίπου δέκα ώρες. Επιπλέον υπάρχει σύνδεση με το λιμάνι της Καλύμνου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο αλλά και με τα λιμάνια της Ρόδου και της Κω κάθε Δευτέρα. 
  • Με αεροπλάνο: Το νησί συνδέεται με την Αθήνα με πέντε απ’ ευθείας πτήσεις την εβδομάδα και τρεις πτήσεις την εβδομάδα από Ρόδο μέσω Λέρου και Κω.